Ugrás a tartalomra

Őrtűz gyúlt Székelyföldért

2023. november 14. kedd
Idén is fellobbant a székely szolidaritás lángja Budafok-Tétényben
Őrtűz gyúlt Székelyföldért

A korábbi évekhez hasonlóan idén is fellobbant Budafok-Tétényben a székely szolidaritás lángja. Az önkormányzat 2023. október 29-én, vasárnap négy órára várta a kerület lakosságát és minden érdeklődőt a Szent Flórián téren tartott őrtűzgyújtásra, ezzel jelezve a székely autonómiatörekvések melletti kiállást. Csak a helyszín, a Promontor hegyfok változott, a lényeg nem: autonómiát a hatszázezres székelységnek!

A Székely Nemzeti Tanács (SZNR) 2015. október 25-én őrtüzekkel világította ki Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait. Izsák Balázs, az SZNR elnöke így akarta Bukarest és a nagyvilág tudomására hozni, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyják. A 750 kilométeres kerületű határvonal a kilométerenként meggyújtott máglyákkal így a Holdról is láthatóvá vált.

A korábbi években kerületünkben a Promontor hegyfokon, a Tóth József utca és a Nagytétényi út találkozásánál gyulladt meg az őrtűz, de ott most a körforgalom épül, ezért a nagytétényi Kastélypark szomszédságába, a Szent Flórián térre költözött át az ünnepség. Hogy csak átmenetileg vagy tartósan, azt most még nem lehet tudni, hiszen Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke szorgalmazza a végleges költözést...

Mindezt Karsay Ferenc polgármester szépszámú sokaság előtt elmondott beszédéből tudtuk meg, aki a Himnusz közös eléneklése után megnyitotta az ünnepséget, és köszöntötte az idei őrtűzgyújtás díszvendégét, az eseményre immár harmadik alkalommal ellátogató Benedek Huszár Jánost, Barót polgármesterét. A Székelyföld nyugati szélén található, 94 százalékban székely magyarok lakta település Budafok-Tétény testvérvárosa.

Benedek Huszár János arról beszélt, hogy Budafok-Tétény volt az első anyaországi település, amely annak idején kitűzte a Városházára a székely zászlót. Azt a lobogót, amelyet Székelyföldön még ma is tilos nyilvánosan használni. „Persze az én irodámban ott áll a zászló, legfeljebb ha eljönnek hozzám a hatalom képviselői, akkor áthelyezem a szomszéd szobába, az alpolgármester irodájába” – jegyezte meg mosolyogva Benedek Huszár János.

A baróti városvezető európai példát, a Moldávián belül fekvő Gagauzia példáját említette az autonómia kialakítására, és azt is elmondta, hogy a francia alkotmányba, amely Románia számára is mintaként szolgált, Emmanuel Macron köztársasági elnök javaslatára beleszövik a Korzika autonómiájára vonatkozó cikkelyt. – Ha a franciáknál ez megvalósul, mi az akadálya annak, hogy Székelyföld is megkapja Románián belül az önrendelkezés jogát? – tette fel a költői kérdést a baróti polgármester.

Az ünnepség hátralévő részében Kerekes Enikő – Csatlós Pál gitárkíséretével – gyönyörű székely népdalokat énekelt, majd Szabon Gábor, a Budafok-felsővárosi Jézus Szíve Plébánia plébánosa mondott áldást, mielőtt fellobbant az őrtűz lángja.

Ch. Gáll András